Contoh Kerja Sambilan

Contoh Kerja Sambilan

Apakah contoh contoh kerja sambilan yang boleh dilakukan oleh anda sama ada daripada rumah ataupun diluar.

Pada masa sekarang ada orang tidak cukup duit hanya melakukan satu kerja sahaja.

Tak cukup dengan kerja tetap terpaksa sambung pula mencari kerja sambilan bagi menampung kehidupan seharian.

Harga barang semakin naik, malahan barang keperluan utama juga naik. Ini sangat-sangat memberi kesan kepada keluarga yang mempunyai pendapatan yang rendah, sentiasa tidak cukup.

Apatah lagi apabila tinggal di bandar, keluar pintu rumah saja mesti kena duit, minyak, tol, parking dan sebagainya.

Tidak cukup dengan gaji kerja tetap, maka terpaksa mencari kerja sambilan atau lebih famous di kenali sebagai kerja part time.

Banyak sebenarnya kerja-kerja sambilan yang boleh dilakukan oleh kita untuk menambah pendapatan sama ada kerja sambilan secara offline ataupun secara online

Kerja Sambilan Secara Offline

Kalau di lihat pada masa sekarang ada orang yang bekerja sehingga 3 jenis pekerjaan dalam satu hari, bagi saya mereka sangat hebat.

Bagaimana mereka menyusun kehidupan mereka saya tak pasti. Tetapi itu lah hakikatnya. Kategori kerja sambilan secara offline ini ialah pekerjaan sampingan yang boleh di lakukan pada waktu terluang.

Contohnya bekerja sebagai pengawal keselamatan pada sebelah malam, mencuci pinggan mangkuk dari pukul 8 malam hingga 12 malam, menjual tiket bas di perhentian bas dan seribu satu jenis pekerjaan lagi.

Itu hanya contoh biasa yang kita tahu, tetapi apa yang lebih menarik ialah jika anda dapat melakukan kerja hakiki anda sebagai kerja sambilan. Itu lebih mudah kerana anda dah biasa dengan pekerjaan tersebut.

Sebagai contoh jika anda seorang mekanik kereta dan bekerja dengan orang pada siang hari, pada sebelah malamnya atau pada hujung minggu anda boleh ambil upah di rumah untuk membaiki kenderaan jiran ataupun kawan-kawan secara sambilan.

Dapat juga duit poket untuk tambah pendapatan. Tapi yang penting anda kena cekal dan tabah dan kuat sebab masa kerja yang panjang dan perlukan tenaga yang banyak untuk melakukan kerja tersebut, dah siang kerja balik rumah pon buat kerja. Jadi anda kena pandai-pandai uruskan masa untuk melakukan perkara tersebut.

Kerja Sambilan Secara Online

Pada masa kini internet di katakan mampu memberikan pendapatan kepada kita untuk tambahan duit poket malah ada sesetengahnya menjadikan internet sebagai sumber pendapatan utama mereka.

Apa yang boleh di lakukan di internet sebagai kerja sambilan anda? Di internet anda boleh menjalankan perniagaan online secara sambilan daripada rumah sahaja tanpa perlu bersusah payah untuk mencari kerja part time di luar.

Anda boleh menjual barang, menjadi affiliate dan juga menyertai program pengiklanan untuk mencari pendapatan sampingan.

Menjual Barang

Banyak jenis barang dan produk yang boleh di jual di internet, tetapi yang penting sekali ialah anda kena belajar bagaimana nak menjalankan perniagaan internet dari rumah.

Anda boleh jual barang yang anda minati ataupun barang yang mempunyai permintaan yang banyak di internet, terpulang kepada anda.

Sebagai contoh mudah anda boleh menjual tudung sekiranya anda suka bergaya dengan tudung dan suka berfesyen.

Boleh menjual produk-produk kecantikan jika anda sukakan kecantikan. Beli dengan harga borong kemudian jual kembali di internet, anda tak perlukan kedai dan tak perlukan modal yang besar untuk memulakannya.

Menjadi Affiliate

Apa itu affiliate, senang cerita untuk mudah faham, affiliate ialah anda memasarkan produk sesuatu syarikat dan jika anda berjaya membuat jualan, anda akan di beri komisyen daripada hasil jualan tersebut.

Selalunya orang akan menjadi affiliate untuk menjual ebook seperti ebook panduan membuat website, panduan buat duit di internet dan lain-lain lagi.

Jika anda ingin menjadi affiliate barangan fizikal anda boleh sertai Amazon dan juga Cj.com untuk memulakan bisnes internet anda.

Menyertai Program Pengiklanan

Program pengiklanan juga boleh mendatangkan pendapatan tambahan kepada anda jika kena caranya.

Program pengiklanan antarabangsa seperti google adsense banyak di sertai daripada rakyat Malaysia.

Anda perlu tahu buat website dan letakkan iklan tersebut di website anda kemudian pelawat yang membaca website anda dan klik pada iklan adsense tersebut maka anda akan mendapat habuan daripada setiap klik yang di lakukan oleh pelawat website anda.

Semakin banyak pelawat semakin banyak klik yang akan anda dapat.

Sebenarnya menjalankan perniagaan internet bukanlah semudah yang di sangka. Banyak ilmu yang kena ambil tahu seperti untuk membuat website, untuk menjalankan promosi, untuk membuat pembayaran online dan bermacam-macam perkara lagi.

Perlu belajar langka demi langkah dan sanggup keluarkan duit untuk membeli panduan daripada orang yang telah berjaya. Untuk berjaya kita hanya perlu tiru langkah orang yang telah berjaya.

Dalam mencari kerja sambilan di internet kita janganlah tertipu dengan sesetengah program yang mengatakan sangat mudah dapat duit di internet seperti:

  • Klik dapat duit
  • Login facebook dapat RM 100
  • Hantar email dapat duit
  • Baca email dapat duit

Janganlah kita mudah percaya benda-benda yang sebegitu, hakikatnya duit daripada internet juga perlu usaha yang keras dan berterusan bukan semudah seperti yang janjikan.

Kalau klik je dapat duit, dah berlambak orang yang dah kaya kat dunia ni kan. So kenalah fikir secara rasional dan logik akal.

Banyak ilmu yang perlu di pelajari untuk mendapat pendapatan daripada internet.

Itulah antara contoh kerja sambilan yang anda boleh cuba lakukan pada masa ini untuk tambah pendapatan anda.

Scroll to Top